Tai Chi voor Ruiters - online lessen

 

 

 

 

Jij bent de beste ruiter die nu in je zit.

En je traint om morgen een betere ruiter te zijn.

Voor je paard en voor jezelf.

 

Om beter te worden of de beste te zijn,

hoef je geen wedstrijden te winnen of extra moeilijke proeven te doen.

Dat zijn uiterlijkheden, en andere mensen zullen er wellicht respect voor hebben.

Maar aan het eind van de dag heb je daar niets aan.

Het enige wat echt telt,

is respect voor jezelf. 

 

Het solide gevoel dat je hebt gedaan wat je kon doen,

dat je tevreden bent met hoe het is,

en waarbij je hart en hoofd rustig zijn.

 

Tai Chi kan helpen dat gevoel te ervaren.

 

Veel leesplezier op deze pagina!

 

Arnout Ruitenberg

 

 

 


Hoe dan ...  Tai Chi voor Ruiters uitgelegd

 • Mind your energy

  Met Tai Chi maak je gewrichten soepelen en spieren losser, vooral in het heupgebied en de schouders en bovenrug. Je laat overbodige spierspanning los en spaart daarmee veel energie uit. Daarnaast zakt je zwaartepunt naar de onderbuik en zit je stabieler en meer gecentreerd in het zadel. 

 • Mind your body

  In de Tai Chi basishouding sta je met een verlengde kruin (alsof je met een koord omhoog wordt gehouden) en wijst je stuit recht omlaag. Zoals een ruiter zit in stap. Je aandacht is in het midden van je lichaam, in de onderbuik. Daar breng je ook je adembeweging naar toe. Je staat op je skeletstructuur, zodat je de bewegingsspieren zachter kunt maken. 

 • Mind your moves

  Je gebruikt je aandacht om je lichaamsbeheersing te verbeteren. De oefeningen zijn in slowmotion, waardoor je de tijd hebt om waar te nemen hoe je houding, je spierspanning en je ademritme is. Het zijn milde stretchbewegingen waarin je coördinatie, balans en soepelheid traint.

 • Mind your mind

  Tai Chi is een mind-body training. Je intentie leidt waar je energie naar toe stroomt. In ontspannen concentratie is een duidelijke intentie onvoorstelbaar krachtig. Het rijden gaat dan bijna als vanzelf, je voelt je paard echt en je leidt zonder (zichtbaar) handelen.

 • Het beste uit twee werelden

  Tai Chi voor ruiters is ontwikkeld door Arnout Ruitenberg. Arnout heeft een Tai Chi en Kungfu school in Ede sinds 2007 en won in 2018 goud en zilver op het wereldkampioenschap Tai Chi in Taiwan. Zijn sparringpartner voor Tai Chi voor ruiters is Ylvie Fros. Ylvie is Centered Riding Instructor level III, squire in The Academic Art of Riding en Selected Bent Branderup trainer. Ze heeft haar eigen stal in Lunteren en geeft wereldwijd clinics.

   

Wist je dat ... 

veel instructeurs Tai Chi gebruiken in hun lesmateriaalDit is waarom...

 • Je ontdekt hoe je je zwaartepunt meer laat zakken, zodat je een stabielere en meer ontspannen zit krijgt.

 • Er is minder emotionele ruis in je hoofd, waardoor je meer met een duidelijke intentie rijdt. Je paard begrijpt je daardoor sneller en beter.

 • Je ademhaling is zachter en gelijkmatiger. De rust die dat geeft, straal je uit naar je paard.  

 • Je bovenrug en schouders voelen losser en meer ontspannen. Dat maakt het rijden plezieriger en je teugelgebruik rustiger. 

 • Je schrikt minder snel van plotselinge bewegingen van je paard en herstelt sneller je balans

 • Je gewrichten voelen soepeler waardoor je beter kunt meebewegen met je paard.

 • Je leert beter luisteren naar je paard en naar je zelf. Er is geen strijd met jezelf of je paard, maar je werkt samen. Je maakt elkaar beter. 

 • Je bent meer 'in het moment' en minder jezelf aan het evalueren. 

Er zijn al honderden ruiters 'aan de Tai Chi'. Superleuk! Hier een paar reacties op de lessen ...

Arianne van Ballegooij


 Ik had allerlei aha momenten waarin ik de oefeningen kon verbinden aan het rijden. Het voelt een stuk losser, met name in mijn nek en schouders. Ik weet zeker dat als ik deze oefeningen vaker doe, dat ze mijn rijden, mijn ruitergevoel en mijn lichaamsbewustzijn vergroten. De eeuwenoude principes van Tai Chi zijn later duidelijk verwerkt in Centered Riding. Met Tai Chi kun je dus extra oefenmomenten creëren om een betere ruiter te worden! Waar bij het paardrijden de bewegingen heel klein zijn, zijn ze in Tai Chi een stuk groter en duidelijker. Dat maakt het gemakkelijker om te oefenen zonder paard.

Rikie Boevink


Dank voor je prachtige lesmateriaal! Voor mij zijn de online lessen een mooie aanvulling op mijn yoga- en rijlessen. Vanochtend super buitenrit waarbij ik mijn rechterheup een stuk beter de beweging van mijn paard kon laten volgen in de verschillende gangen ... laten zakken, ronder meebewegen... als een kind zo blij ... je zou me van oor tot oor moeten zien grijnzen!

Dymphie Woudenberg


 Ik heb inmiddels de online lessen aangeschaft. Wat een fantastische manier om aan je houding, ontspanning en dus ook de relatie met je paard te werken. Heel blij mee! Duidelijke video's, goede uitleg en tekstuele ondersteuning. Helemaal top!

Hansje Rol


Eigenlijk een must voor iedere ruiter: het maakt goed inzichtelijk wat de gewoontes, mogelijkheden en verbetering van je eigen bewegingen zijn en welke invloed ze hebben op het paard tijdens het rijden. Heldere uitleg, veel rust en geduld en verbazingwekkend hoe snel je een verandering ondervindt. Kan iedere ruiter (juist ook beginners) Tai Chi voor ruiters aanraden! 

Theresa van Dijk


Ik vind de online lessen fijn om te doen. Goed om te volgen. Na de Tai Chi les voel ik me fysiek ontspannen en mentaal eigenlijk net zo: rustig en ontspannen. Vanmorgen nadat ik Tai Chi had gedaan was ik erg nieuwsgierig hoe het op het paard zou zijn. Ik voelde me lichter op het paard zitten, waardoor mijn paard ook gevoeliger werd en op lichtere hulpen reageerde. Heel fijn.

Monique van Schijndel


Vandaag voor het eerst de online Tai Chi oefeningen gedaan voordat ik ging rijden. Ik had een zeeeeer relaxed paard tijdens het zadelen... Ik voelde dat mijn zwaartepunt lager lag, mijn ademhaling dieper was en ik mijn heup gemakkelijker kon openen. Ik heb minder teugelhulpen gebruikt. En ik voelde me heerlijk! En volgens mij Aragon ook.

Annette Bestebreurtje


Wat de online Tai Chi mij leert is om alles wat langzamer te doen qua fysieke bewegingen. Het geeft veel meer bewustwording. Het centrum zacht houden en bewuster ademen is ook leerzaam. Ik heb yoga gedaan en zie daar raakvlakken mee.
Wat ik merk na een Tai Chi les is dat ik me fysiek en mentaal soepeler en losser voel. Ook merk ik dat het rijden beter gaat. Het voelt soepeler. Op de grond meer geaard en rustiger en daardoor maak ik beter contact. Thanks.

Veerle de Greve


Opgestaan, de honden eten gegeven en online Tai Chi voor ruiters gedaan. Echt heerlijk. Ben nu helemaal ontspannen en heb een boost van energie. The best way to start your day. Absolutely love it!

Monique van Rooijen


Heel bijzonder om te ervaren hoe je met je ademhaling en je energie vanuit je center en de oefeningen zoveel spanning los kan laten en je daardoor veel soepeler kan bewegen. Het geeft heel veel rust in je hoofd. Ook de balans oefeningen ga ik zeker vaker gebruiken!

Anouschka Canters


Leuk, interessant en heel leerzaam. Door te centreren, een goede houding en los te laten, sta of zit je echt stabieler zonder kracht toe te passen. Ik ga tijdens de volgende rijlessen meer vanuit mijn buik sturen, centreren en focussen op het loslaten van mijn schouders en armen om zo meer in het ritme van mijn paard mee te kunnen bewegen.

Paard en Harmonie


Dit stond al enige tijd op de bucketlist. Tai Chi  is een interessante aanvulling op paardrijden en Centered Riding. Waardevol om met eenvoudig uitvoerbare oefeningen aan bewustwording en connectie te mogen werken. Je komt in verbinding met jezelf , je omgeving en de energie die in je lichaam stroomt. Kracht zonder inspanning - luisteren naar je innerlijk - energie opwekken maar ook zenden. Daarnaast een perfecte manier om je te helpen in balans te komen en een "aanval" op je balans op te vangen of snel te herstellen. Verruim je blik en vergroot je kansen op weerbaarheid en in contact komen met jezelf. 

Karin Koelman


Ben blij met de online Tai Chi lessen. Na de eerste les had ik de volgende dag zoveel energie.... Door mijn onregelmatige werktijden in de zorg vind ik het moeilijk om vaste momenten te kiezen. Heel prettig dus om op deze manier wel dit soort lessen te kunnen volgen. Tijdens het mennen zit ik ontspannen, ik merk dat mijn handen een nog zachtere verbinding kunnen maken met de mond van mijn pony omdat ik me beter bewust ben van spanning in mijn lijf en dat kan oplossen. Dank je wel voor je prettige manier van lesgeven. Ook daar leer ik van! 

Sandra Riedé


Je vraagt me: "Wat is je bijgebleven?" Toen dacht ik: ik ga eerst maar even rijden voor ik reageer en kijken wat ik mee kan nemen naar mijn paard. Dat was tenslotte de reden om mee te doen. Mijn grote probleem is altijd de concentratie krijgen en dan nog houden ook. Ik ben altijd super gespitst op alles wat om mij heen gebeurd en sta in paraatheid om te vluchten, zeg maar :)

 

Ik kwam echt super tevreden van mijn paard af. Het ging super goed. Ik kon in mijn "bubbel" komen en mijn paard liep beter. Ik moet zelfs zeggen dat als ik van stap naar draf ging, ik ook het vertrouwen had dat het goed zou gaan. De gedroomde galopwissel kwam hiermee ook dichterbij omdat ik nu ook een handvat heb om oefeningen te doen en niet om te vallen als een pion op mijn paard. Dus super bedankt. En uiteraard ga ik dit weekend even de online lessen regelen, want ik weet zeker dat ik hiermee stappen de goede kant op kan maken.

Judith Nauta


De workshop was super fijn! Ik heb het de dag erna toegepast voordat ik mijn paard ging ophalen. En heb die dag haar hoeven bekapt, en ze is altijd erg onrustig met haar benen en achter wil ze dan niet zo lang geven. Maar als ze de benen terug wilde trekken ging ik mee met de
beweging. En mijn hele lichaam was rustig in mijn bewegingen en ik ademde naar mijn centrum. Het hielp, want ze was die dag wat hoog in haar energie maar ik ging niet mee met haar energie. Ze werd niet drukker maar ze liet wel alles toe. Dus super!

De workshop leverde me veel meer rust en inzicht op. Wat ik meeneem naar het rijden zijn de ademhalingsoefeningen, de focus op mijn centrum, het leren ontspannen van mijn spieren en het meegaan met de beweging. En ik ga zo de online lessen kopen! Ben heel benieuwd!

Nina Engelfriet


Aanrader! Leer voelen en loslaten. Voel je innerlijke kracht groeien. Leer over je balans. Weest bewust van je lijf … ontspanning … Heel fijn om te ervaren! Ik ga het zeker toepassen tijdens het werken met de paarden. Heel interessant om te ervaren hoe je focus kan zorgen voor betere balans en stabiliteit tegelijk. Volgens mij is deze ervaring voor iedere ruiter een waardevolle aanvulling.

Marieke Enter


Dank voor de prettige workshop! Het stemde behoorlijk overeen met wat ik ervan verwachtte/hoopte: in een prettige sfeer met praktische oefeningen werken aan m'n lichaamsbewustzijn. Ik merkte vanochtend al verschil toen ik naar de paarden liep om ze te voeren. Ik voelde meer 'rek' in m'n bekken/heupen, bij elke stap meer ruimte/souplesse om m'n ene been voor het andere te zetten. Dat heb ik al eens eerder ervaren bij een andere workshop. Toen kon ik merkbaar dieper zitten en heb sindsdien m'n beugels een gat langer dan voorheen. Ik durf te wedden dat ik weer zoiets ervaar als ik vanmiddag ga rijden - alsof m'n benen centimeters langer zijn en m'n zitvlak twee keer zo groot :-). Verder vond ik de aandacht voor intentie/energie heel waardevol. Ik train mezelf er al een tijdje in om vooral met dat soort hulpen te rijden/grondwerken. Verbluffend hoe goed dat werkt en hoe gaaf het voelt om op die manier te 'connnecten' met je paard!

Marisa Huigevoort


Was super leuk! Altijd goed om als ruiter bewust met je lichaam bezig te zijn! Word je paard blij van :-)

Marion van de Klundert


Dat was een leuke Tai Chi ochtend met Arnout. Hij legt precies uit wat deze Chinese bewegingsleer kan bijdragen aan een betere houding en zit te paard. We zijn weer helemaal klaar om ontspannen te rijden. Dankjewel!

Wendy van de Klift


Hele fijne nuttige Tai Chi workshop in een prettige sfeer. Fijn om een workshop te volgen waarin aandacht is voor je eigen lichaam, voelt als tijd en zorg voor je zelf en tevens ten behoeve van je paard! In de workshop leer je spanning los te laten en die ontspanning ook te houden bij het in beweging komen. Tevens leer je gebruik te maken van de ‘kracht’ die vrij komt bij de intentie die je hebt. Heel bruikbaar in het werken met je paard.

Praktisch:  Hoe leer je Tai Chi voor Ruiters?

 • Wanneer het jou uitkomt 

  Je bepaalt zelf wanneer je Tai Chi voor Ruiters doet. Het is namelijk een online training die bestaat uit video's, tekst en audio's. Je kiest je eigen momenten om te oefenen. 's Morgens vroeg, tussendoor, op een avond, net wat jou uitkomt (en je hoeft niet te haasten om op tijd bij een les te zijn).

 • Waar je maar wil

  Je kunt overal Tai Chi doen. In de woonkamer, in de wei, op vakantie, waar je maar wil. Zolang je maar een laptop of tablet en internet hebt. Kortom, zelfzorg waar het jou uitkomt (en geen reistijd of gedoe met het vinden van een parkeerplaats).

 • Stap voor stap

  Tai Chi voor Ruiters bestaat uit 8 lessen, variërend van 20-40 minuten per les. Bij elke les zitten meerdere video's en leer je stap-voor-stap de oefeningen. Je krijgt de oefeningen en de achtergrondinformatie ook uitgeschreven zodat je alles kunt nalezen.

 • Op z'n Hollands

  De uitleg is in het Nederlands, dus geen vertaalgedoe.

 • Rugdekking

  Voor vragen en het bespreken van je ervaringen, heb je direct email contact met Arnout. Dus niet met een of andere helpdesk, maar met degene die de Tai Chi oefenserie heeft ontwikkeld.

 • Workshops

  Het oefenmateriaal is online beschikbaar. De kracht daarvan is dat je ieder moment ermee bezig kunt zijn en zo je eigen tempo kunt volgen. De valkuil van 'online' kan zijn dat je twijfelt of je het wel goed doet en je geen feedback kunt krijgen. Daarom zijn er als de corona-maatregelen het toestaan ook regelmatig workshops zodat je feedback krijgt op je houding en de bewegingen en je verder kunt verdiepen. Daarnaast kun je altijd mailen. Zo heb je wel de voordelen van 'online', maar niet de nadelen.

   


Over Arnout

Oké, nu wil je misschien ook wel weten wie Tai Chi voor Ruiters heeft ontwikkeld.

 

Mijn naam is Arnout Ruitenberg en ik woon in Ede, met de bossen van de Veluwe op loopafstand. Ik ben getrouwd met Eveline en samen hebben we drie kinderen. Het is mijn passie/werk/hobby te onderzoeken wat werkt om het energiepeil en de mindset van mensen positief te beïnvloeden. Tai Chi is daarin mijn belangrijkste bron omdat het fysiek en mentaal zoveel te bieden heeft. Dat deel ik graag met jou en anderen.

 

Daarnaast ben ik oprichter en hoofdtrainer van Qi Art - School voor Tai Chi en Kungfu in Ede (vanaf 2007), won goud en zilver op het wereldkampioenschap Tai Chi in Taiwan (2018), ben kampioen Tai Chi Pushing Hands van Londen (2018) en viervoudig Nederlands Kampioen Tai Chi Pushing Hands (2016-2019) en reis ik de wereld over om mijn Tai Chi te ontwikkelen. Ik hou van paardrijden, het buitenleven, kampvuurtje stoken en muziek.

 

Ylvie Fros leert mij paardrijden, zoals ik haar train in Tai Chi en Kungfu. Zij is Centered Riding Instructor level III, squire in the Academic Art of Riding en selected Bent Branderup Trainer. Zij is mijn sparring partner voor Tai Chi voor Ruiters. Deze unieke uitwisseling is voor ons beiden een geweldig leuke manier om beter te worden in wat we graag doen.

 


​Is Tai Chi voor Ruiters misschien iets voor jou? 

Zo ja, lees dan hier over de gratis extra's (ter waarde van ruim 200 euro)

 • Extra 1: Basistraining Innerlijk Sterke Houding (t.w.v. 97 euro)
  In drie modules ontdek je hoe je jezelf van binnenuit krachtiger en kalmer kunt maken. De combinatie van deze basistraining met Tai Chi voor Ruiters is ijzersterk. Je leert je energiepeil positief beïnvloeden, je focus verbeteren en je zelfkennis groeit.
 • Extra 2: Ebook Hoe je paard zich gelukkiger voelt en zich optimaal ontwikkelt - 15 tips (t.w.v. 15 euro)
  Een niet eerder gepubliceerd e-book van Ylvie Fros waarin ze haar passie voor paarden met jou deelt. In ruim 25 pagina's gaat ze in op huisvesting en beweging, sociale contacten, voeding, training, verzorging en harnachement. Must read voor iedereen die van paarden houdt.
 • Extra 3: Levenslange updates en support (t.w.v. 67 euro)
  Deze Tai Chi serie voor Ruiters is klaar, maar er is nog zoveel meer mogelijk. We blijven nieuwe video's van de oefeningen maken. Daar heb je gewoon toegang toe. Daarnaast heb je permanent email support voor je vragen en het delen van ervaringen. Niet met een of andere helpdeskmedewerker, maar met Arnout. 
 • Extra 4: podcasts om je rust en ontspanning te versterken (t.w.v. 15 euro) 
  Je krijgt 3 podcasts (mp3 bestanden) die je helpen je  lichaamsbeheersing te vergroten. Speciaal gericht op het loslaten van spierspanning in het staan en in de zit. En je bewuster maakt van je ademritme (zodat je jezelf meer tot rust kunt brengen).
 • Extra 5: Tai Chi te paard (t.w.v. 20 euro)
  Hoewel Tai Chi voor Ruiters is ontwikkeld als serie grondoefeningen, weten we hoe leuk het kan zijn om het ook te paard te doen. Daarom hebben we een extra opname gemaakt (les 9) waarin Ylvie Fros en haar leerlingen veel van de oefeningen te paard laten zien. Daarnaast zijn er per les allerlei tips en extra video's die je rijden en de verbinding tussen jou en je paard verbeteren. 

En je hebt twee zekerheden

Ik begrijp heel goed dat je voor je gevoel een risico neemt door online lessen te kopen. Misschien heb je niet eerder online lessen gekocht en ben je bang dat het voor jou niet werkt. Maar omdat ik overtuigd ben dat je goede resultaten zult halen met de Tai Chi voor Ruiters neem ik dat risico graag bij je weg door deze zekerheden te geven:

 • Garantie 1: 30 dagen bedenktijd. Past het niet bij je, dan krijg je je geld terug. 
  Zie het maar als een proefperiode. Je kunt 30 dagen lang de lessen doen, de extra video's gebruiken en via email je vragen stellen. Als je in die periode merkt dat Tai Chi voor ruiters, om wat voor reden dan ook, niet bij je past, dan krijg je je geld terug. Je hoeft niets uit te leggen.
 • Garantie 2: Na afloop geen resultaat, dan krijg je je geld terug.
  Als je alle lessen van Tai Chi voor Ruiters hebt gedaan en je merkt geen effect, dan krijg je dezelfde garantie. Je krijgt je geld voor de volle 100% terug. Je zou natuurlijk de lessen kunnen kopen en daarna gewoon je geld terugvragen. Maar ik ga ervan uit dat je op een nette manier omgaat met het vertrouwen dat ik je nu geef.

Je kunt nu inschrijven

 

Je investering is 129 euro (inclusief btw).

Daarbij krijg je natuurlijk ook alle extra's ter waarde van ruim 200 euro (!). 

Door hierboven te klikken kom je in de betaalomgeving. Je kunt met Ideal (Nederland) of Mr Cash (België) betalen. Je krijgt direct een bevestigingsmail met de factuur als bewijs van inschrijving en binnen 24 uur een mail met je inloggegevens, zodat je dan gelijk kunt beginnen!